Blog

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΘΕΟΤΟΚΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΘΕΟΤΟΚΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΘΕΟΤΟΚΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ: «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ. Μιμητής Χριστού»

 

Ερώτηση: Τί ήταν αυτό το οποίον σας έκανε να δημιουργήσετε το πόνημα «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ. Μιμητής Χριστού»;

Εμμανουήλ Θεοτόκης: «Ήτο κάτι το οποίον ποτέ δεν είχα σκεφτεί. Για τον Ιωάννη Καποδίστρια δε γνώριζα πολλά, αντίθετα, πολύ λίγα. Αυτά που γνώριζα έφταναν να καταλάβω ότι ήτο ένας άνθρωπος ο οποίος αγαπούσε πολύ τον Θεό και την Πατρίδα. Τα λόγια του «Το Ευαγγέλιο θα σώσει την Ελλάδα» ήταν αυτά που με έκαναν να τον νιώσω μέσα μου ως έναν άνθρωπο του Θεού.

Όταν ευδόκησε ο Θεός στις μέρες μας, το 2019 συγκεκριμένα, να διαβάσω τη ζωή του, έβλεπα σε πολλά σημεία τη ζωή του Χριστού.

Μπορώ να πω ότι είχα συγκλονιστεί με το πώς τον αντιμετώπιζαν οι προβεβλημένοι άνθρωποι της εποχής του. Παρ’ όλα αυτά αγωνιζόταν έντιμα, κόντρα στον πόλεμο που του ασκούσαν, έχοντας την ελπίδα του στο Θεό. Ξεπέρασε πολλές δυσκολίες και στο τέλος προσφέρθηκε να θυσιαστεί για την Ελλάδα.»

 

Ερώτηση: Τί σας συγκίνησε δηλαδή;

Εμμανουήλ Θεοτόκης: «Δεν ξέρω αν υπάρχει άνθρωπος, ο οποίος διαβάζοντας τη βιογραφία του Ιωάννη Καποδίστρια να μην κλάψει, να μην νιώσει την αγιότητα του χαρακτήρα του, αλλά και την κακία και τον φθόνο ανθρώπων επιφανών που επεδίωξαν να τον βλάψουν. Πολλές φορές και σήμερα συμβαίνουν ανάλογα πράγματα.

Όταν διάβαζα τη ζωή του το 2019, αυθόρμητα πήρα χαρτί και μολύβι και άρχισα να γράφω στίχους οι οποίοι έγιναν τραγούδια και απαγγελίες και όλα αυτά σε διάστημα λιγότερο από μια εβδομάδα.

Ένιωσα, ότι πρέπει να γίνει φανερή η ζωή του γιατί χρόνια την είχαν εσκεμμένα κρυμμένη. Μέχρι και σήμερα ήταν θαμμένη στη μνήμη των Ελλήνων. Πιστεύω ότι και αυτή τη στιγμή που μιλάμε αυτό προσπαθούν».

 

Ερώτηση: Γιατί εκδόθηκε ανήμερα των Θεοφανίων 6 Ιανουαρίου του 2021;

Εμμανουήλ Θεοτόκης: «Πιστεύω ότι ήτο θέλημα του Θεού να προβληθεί η Αγία ζωή του σήμερα, 200 χρόνια μετά την ελευθερία του Γένους μας και 190 χρόνια από τη θυσία του. Και λέω ήτο θέλημα Θεού διότι ούτε καν είχα σκεφτεί τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων για να το εκδώσω.

 

Ερώτηση: Δηλαδή;

Εμμανουήλ Θεοτόκης: «Στην πορεία της όλης δημιουργίας του, έβλεπα ότι κατευθύνεται αλλού. Ενώ είχα σκεφτεί να το εκδώσω γρηγορότερα, συναντούσα ευλογημένα εμπόδια, το ένα μετά από τ’ άλλο. Τελικά, διαπίστωσα ότι ήθελε ο Θεός και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ανήμερα των Θεοφανίων στις 11 το βράδυ, όπως ακριβώς συνέβη πριν από 193 χρόνια. Την ίδια ημέρα και ώρα, ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας έφτασε στο Ανάπλι».

 

Ερώτηση: Τί σας έκανε να βάλετε τον τίτλο «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ. Μιμητής Χριστού»;

Εμμανουήλ Θεοτόκης: «Διαβάζοντας με προσοχή όλη τη ζωή του, ερωτώ κάθε άνθρωπο λογικό: Τί περισσότερο θα έκανε ένας άγιος της Εκκλησίας μας, από όσα έκανε ο Ιωάννης Καποδίστριας;

Η αγιότητα, γνωρίζουμε, δεν είναι να θαυματουργεί κάποιος ή να έχει προορατικό, ή διορατικό. Αυτά είναι ιδιαίτερα χαρίσματα. Η αγιότητα φαίνεται από την καθημερινή βιωτή κάθε ανθρώπου. Υπάρχει κάτι τι περισσότερο από αυτήν την αγάπη, του να θυσιάσεις την ζωή σου για το καλό του πλησίον;

Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά του: ήτο υπάκουος στο Νόμο του Θεού. Μελετούσε την Αγία Γραφή, εξομολογείτο και κοινωνούσε των Αχράντων Μυστηρίων. Ζούσε φτωχικά αν και είχε τη δυνατότητα να ζήσει πολύ άνετα. Τα χρήματά του και την περιουσία του όλη την έδωσε για την Πατρίδα. Ήτο απλός, ταπεινός και νηστευτής. Αγρυπνούσε κοπιάζοντας για το λαό. Προσευχόταν. Ήτο ξένος της φιλαυτίας, της φιλαργυρίας, της φιληδονίας. Ήτο ομολογητής της Πίστεώς του και συνεχιστής της Παραδόσεως. Ήτο παράδειγμα για το λαό και γι’ αυτό τον έβλεπαν ως Σωτήρα και Λυτρωτή. Δηλαδή στο πρόσωπό του έβλεπαν τον Χριστό γιατί ο Καποδίστριας μόνο τους είδε σαν ομοίους του, σαν συνανθρώπους του, κατά το ευαγγελικό «υμείς φίλοι μου εστέ».

 

Ερώτηση: Έχετε κάποιο παράδειγμα να μας πείτε;

Εμμανουήλ Θεοτόκης: «Θα σας αναφέρω μερικά γεγονότα, από την αγία βιωτή του:

1. Όταν πχ επισκέφθηκε την Κόρινθο κατά την πρώτη του περιοδεία για να τον γνωρίσει ο λαός, ήτο ντυμένος τόσο φτωχικά και απλά ώστε ο λαός, χειροκροτούσε, επευφημούσε και προσκυνούσε τον ταχυδρομικό διανομέα που προπορευόταν έφιππος, περιβεβλημένος με το βελούδο πορφυρό σεγκούνι του, γιατί θεωρούσε ότι αυτός θα ήταν ο Κυβερνήτης του, επειδή η στολή του ξεχώριζε σε λαμπρότητα από την απλή που φορούσε ο Κυβερνήτης. Τί βλέπουμε εδώ; Ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας δεν ήλθε με πνεύμα υπερηφανείας και εξουσίας να κυβερνήσει, αλλά ήλθε να συμπάσχει με το φτωχό και περιφρονημένο, πεινασμένο και προδομένο λαό. Εδώ εφαρμόζει στο έπακρον τα λόγια του Αποστόλου Παύλου «χαίρε μετά χαιρόντων και κλαίε μετά κλεόντων».

2. Άλλο γεγονός είναι όταν το 1814-15 συγκεντρώθηκαν αντιπρόσωποι όλων των μεγάλων δυνάμεων στη Βιέννη για να συνεδριάσουν και αποφασίσουν για τις τύχες των μικρών λαών. Σε αυτό το συνέδριο όλοι οι σύνεδροι μαζί με τις αντιπροσωπείες τους χόρευαν. Ο μόνος ο οποίος δε χόρευε ήταν ο Κόμης Ιωάννης Καποδίστριας. Πώς να χορέψει όταν το πνεύμα του έβλεπε το δράμα των λαών και έκλαιγε η ψυχή του. Πώς να συμβαδίσει με όσους σε λίγες μέρες θα αποφάσιζαν για το διαμελισμό χωρών, για το πνίξιμο της φωνής διαμαρτυρίας των λαών;

3. Άλλη φορά πάλι, όταν αντιλήφθηκε ότι ο υπηρέτης του, είχε βάλει δηλητήριο στον καφέ του, τον συγχώρησε ακόμη και όταν ο υπηρέτης του ομολόγησε ότι χρηματίστηκε για να τον δηλητηριάσει.

4. Ή τί να πούμε που έστελνε δικά του χρήματα για να σπουδάσει ο γιός του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, ο μετέπειτα δολοφόνος του;

Νομίζω αυτά λένε πολλά!

Ο τίτλος τελικά «Μιμητής Χριστού» ήλθε μόνος του και είναι σύμφωνος με τα έργα του».

 

Ερώτηση: Θα θέλατε να μας πείτε κάτι σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν σήμερα;

Εμμανουήλ Θεοτόκης: «Τί να σου πω παιδί μου! Ο Θεός μόνο μπορεί να σταματήσει τον κατήφορο που πήραμε και οδηγούμαστε στην καταστροφή! Υπάρχει μετάνοια και Ορθόδοξο φρόνημα από όλους μας; Τους κληρικούς παντός βαθμού; Τους πολιτικούς; Τους λαϊκούς; Μόνο η μετάνοια θα αποτρέψει να συμβούν πολλά από αυτά που έρχονται και δεν τα ξέρουμε! Η ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια ας μας είναι παράδειγμα για να κυριαρχήσει στο Έθνος μας η Δικαιοσύνη του Θεού. Αμήν.»

Ερώτηση: Στην εικόνα που αγιογραφήσατε, βλέπουμε πέρα από τον Κύριο στα αριστερά που τον ευλογεί, την Παναγία και τον Άγιο  Σπυρίδωνα, κάτω δεξιά μας το Μπούρτζι, το Παλαμήδι και τον Κολοκοτρώνη να αγναντεύει καθισμένος σε βράχο, το Ναύπλιον και τον Κυβερνήτη και κάτω αριστερά τον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και το Κυβερνείο. Θέλετε να μας μιλήσετε λίγο για αυτά;

Εμμανουήλ Θεοτόκης: «Βεβαίως! Όλες οι απεικονίσεις δείχνουν σημαντικές στιγμές της ζωής του. Ο Χριστός ως κέντρο της ζωής του. Η Παναγία η Γλυκοφιλούσα που του είχε δωρίσει η μητέρα του τσάρου Αλέξανδρου και την είχε ακόμη και στο φέρετρό του. Ο Άγιος Σπυρίδωνας ήταν ο αγαπημένος του Άγιος και προστάτης του. Το Μπούρτζι θυμίζει την θαλασσοταραχή που τον εμπόδισε να αποβιβαστεί στην αγαπημένη του Πατρίδα. Το Παλαμήδι σαν σύμβολο της Πρώτης Ελεύθερης Ελλάδας. Ο Κολοκοτρώνης, ο ακέραιος, ο δίκαιος, ο αφοσιωμένος στην Πατρίδα και έμπιστος φίλος και συνεργάτης του. Το ταπεινό Κυβερνείο δείγμα της πρώτης προσπάθειας Αυτοδιοίκησης. Ο Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο όπου δολοφονήθηκε άνανδρα. Τα καλλιεργημένα χωράφια σαν δείγμα της προσπάθειας διανομής κλήρων στους φτωχούς για την αντιμετώπιση της πείνας. Αυτό είναι και το πρώτο θεμέλιο στην επιδίωξη αυτάρκειας για το νέο Κράτος. Η Ελληνική Σημαία ως σύμβολο της ανεξάρτητης Ελλάδας».

 

Ερώτηση: Δεξιά επάνω στην εικόνα βλέπουμε ένα αστέρι. Θα θέλατε να μας πείτε τί θέλει να πει; Γιατί το συμπεριλάβατε στην απεικόνιση;

Εμμανουήλ Θεοτόκης: «Ναι! Τίποτε δεν είναι τυχαίο στην εικόνα. Όπως το άστρο της Βηθλεέμ έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Σωτήρα έτσι και εδώ το αστέρι μας φέρνει το μήνυμα ότι και πάλι ο Θεός θα προστατεύσει τον κόσμο στέλνοντας ένα νέο Ιωάννη.

Το αστέρι είναι ένα συμβολικό σημείο που μας υπενθυμίζει τα λόγια Αγίων Γεροντάδων της εποχής μας. Για παράδειγμα, ο μακαριστός Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας, τον οποίον επισκέφτηκα προσωπικά, μίλησε για τα γεγονότα που πρόκειται να συμβούν “ασθένειες, πείνα, πόλεμος” λόγω της “αποστασίας” μας. Συνέστησε “να έχουμε την ελπίδα μας εις τον Θεό. Αυτές τις δύσκολες ημέρες ο Θεός θα στείλει τον Άγιο Ιωάννη τον Βατάτζη να ειρηνεύσει ο κόσμος” (αυτό το λόγο του Γέροντα Εφραίμ, όποιος θέλει μπορεί να τον αναζητήσει στο διαδίκτυο). Επίσης, ο Άγιος Πορφύριος των ημερών μας είπε ότι “βλέπει κάποιον νέον τον οποίον ετοιμάζει ο Θεός να κυβερνήσει τη χώρα μας”.

Ζωγραφίζοντας το αστέρι επίσης, θέλω να υπενθυμίσω στους πιστούς αλλά και στους αδιάφορους ότι το κακό δεν μπορεί να επικρατήσει στον κόσμο, όσο και αν το θέλουν οι εχθροί της Εκκλησίας και εχθροί του Χριστού. Θα έλθει η ώρα όπου τα σχέδια των ανόμων, που υπηρετούν το διάβολο, θα σταματήσουν και θα συντριβούν. Ο κόσμος θα καταλάβει ότι ένας είναι ο Κυβερνήτης του σύμπαντος κόσμου, ο Χριστός, ο μόνος Αληθινός Θεός τον οποίον θα προσκυνήσουν οι πάντες και όπως λέγει η Αγία Γραφή “πάν γόνυ κάμψει, επουρανίων, και επιγείων και καταχθονίων”».

 

Ερώτηση: Και μια τελευταία ερώτηση: σε όλους αυτούς που βλέπουν το πόνημα αυτό ή διαβάζουν τις απαντήσεις σας, θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα;

Εμμανουήλ Θεοτόκης: «Να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, στην Ελληνορθόδοξη Παράδοσή μας για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως Έθνος. Δεν δικαιολογούνται λάθη σήμερα, ούτε από τον κλήρο, ούτε από τους άρχοντες, ούτε από το λαό, διότι τα λάθη «εν επιγνώσει», θα φέρουν την καταστροφή και τον αφανισμό μας.

Είναι γεγονός ότι δεν έπαψαν οι εχθροί της Ορθοδοξίας και οι εχθροί του Έθνους, από τη δολοφονία του Ι. Καποδίστρια να επιχειρούν λυσσαλέα να μας αφανίσουν διότι είμαστε εμπόδιο στα άνομα σχέδιά τους. Δηλαδή, να κυριαρχήσουν σ’ ολόκληρο τον κόσμο, φέρνοντας τον Αντίχριστο στην εξουσία σύμφωνα με την Αγία Γραφή.

Έχουμε καθήκον ως Ορθόδοξοι Έλληνες να κρατήσουμε την παρακαταθήκη που λάβαμε, δηλαδή την πίστη μας. Αυτό θα είναι τιμή μας! Να μιμηθούμε τους προγόνους μας οι οποίοι ζούσαν για το Χριστό γιατί Τον ΑΓΑΠΟΥΣΑΝ και όταν το καλούσε η ανάγκη της Πατρίδας για τη διαφύλαξή της, πολεμούσαν πρώτα υπέρ Πίστεως και έπειτα υπέρ Πατρίδας».

 

Ερώτηση: Πώς θα γίνει αυτό;

Εμμανουήλ Θεοτόκης: «Πιστεύω ότι ο Θεός δεν θα μας εγκαταλείψει! Με τις προσευχές όλων των Αγίων που έζησαν σε αυτόν τον τόπο δια μέσου των αιώνων με στερήσεις, με κακουχίες, με φυλακές και με θάνατο. Αν όλοι εμείς μαζί κλήρος και λαός, έχουμε Ορθόδοξο φρόνημα και ζούμε κατά το Ευαγγέλιο, αν ζούμε «εν μετανοία» ο Θεός θα κάνει το θαύμα του.

Η Ελλάδα, θα συνεχίσει να υπάρχει και να στέλνει εις πάντας το μήνυμα της Ελευθερίας, το μήνυμα της Αναστάσεως, το μήνυμα της Σωτηρίας, το μήνυμα της Αιωνιότητας, το μήνυμα της Αγάπης του Χριστού. Ο Θεός δε μας έχει εγκαταλείψει».

 

Ερώτηση: τί θα ευχόσασταν στους Έλληνες ενόψει της Επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821;

Εμμανουήλ Θεοτόκης: «Ευχή μου, η επέτειος των 200 χρόνων από την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού να είναι μια αφορμή πρώτα για μια νέα επανάσταση κατά των παθών μας και έπειτα να αγωνιστούμε ενωμένοι εναντίον όλων αυτών των εχθρών (έσωθεν και έξωθεν) οι οποίοι επιβουλεύονται την όμορφη και αγιασμένη Πατρίδα μας.

Σύμβολό μας, οδηγός και προστάτης είναι ο Τίμιος Σταυρός τον οποίο υπέδειξε ως όπλο κατά των ορατών και αοράτων εχθρών ο Χριστός και Θεός μας, δίνοντας το «Εν τούτω νίκα».

Ας μην αφήσουμε να μας κυριαρχήσει ο φόβος που επιχειρούν να μας εμφυσήσουν με πολλούς και δόλιους τρόπους οι εχθροί του Έθνους. Όχι! Είμαστε πάνω απ’ όλα Ορθόδοξοι και Έλληνες, γι’ αυτό αγωνιζόμεθα να μην επιτρέψουμε να περάσουν τα άνομα σχέδιά τους. «Αντίστητε τω πονηρώ» μας λέει ο Απόστολος Παύλος.

Η νίκη είναι γεγονός.

Ο Χριστός είναι μαζί μας!

Καλή φώτιση!

Καλή μετάνοια σε όλους μας!

Αμήν!»

Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων (555μ.Χ. – 619μ.Χ.)

Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων (555μ.Χ. – 619μ.Χ.)

Γεννήθηκε το 555μ.Χ. στην Αμαθούντα της Κύπρου (σημερινή Λεμεσός). Οι γονείς του Επιφάνιος και Ευκοσμία, ήταν άνθρωποι ευσεβείς και επιφανείς, μάλιστα ο πατέρας του, για την αρετή του, έγινε Έπαρχος της Κύπρου. Σε ηλικία 15 ετών «θείᾳ οικονομίᾳ» είδε σε όραμα την «ελεημοσύνη» του Δεσπότη Χριστού, χάρη της οποίας κατέβηκε από τους Ουρανούς και σαρκώθηκε για να λυτρώσει τον άνθρωπο. Έκτοτε, η ελεημοσύνη και η ευσπλαχνία διαπότιζαν όλη του τη ζωή.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, παρά τη θέληση του, για να μη γίνει παρήκοος προς τους γονείς του, παντρεύτηκε και απέκτησε οικογένεια. Πολύ πρόωρα όμως απεβίωσαν η σύζυγος και τα παιδιά του. Ο άγιος δέχτηκε τα συμβάντα ως ευλογία από το Θεό. Εμοίρασε όλη την περιουσία του στους φτωχούς και αφιερώθηκε στην ευεργεσία κάθε πονεμένου που απευθυνόταν σε αυτόν για βοήθεια.

Η φήμη της ελεήμονος προσφοράς του και η αγάπη των αμέτρητων ωφεληθέντων, έφτασε μέχρι τον Αυτοκράτορα Ηράκλειο, ο οποίος, το 610μ.Χ. τον εξεβίασε να λάβει το θώκο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας που είχε χηρέψει. Παρά τη θέλησή του, αναγκάστηκε να δεχτεί για χάρη του λαού, που διακόνησε μέχρι την τελευτή του.

Ήταν ταπεινός και εύσπλαχνος για φτωχούς και άρχοντες, ορφανά, χήρες, κατατρεγμένους, ελεύθερους, δούλους, γνωστούς, αγνώστους, εχθρούς, εθνικούς, στεριανούς, ναυτικούς, αλλοεθνείς.

1. Πολέμησε τις αιρέσεις και ιδιαίτερα τον μονοφυσίτη πατριάρχη Αντιοχείας Πέτρο τον Γναφέα.

2. Ίδρυσε δεκάδες ναούς (63) και δύο μοναστήρια.

3. Έκτισε για τους φτωχούς, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, πτωχοκομεία και σπίτια.

4. Υπερασπιζόταν το δίκιο των φτωχών στα δικαστήρια. Συνέδραμε τους δικαστές, ώστε να μην δέχονται δώρα και να κρίνουν δίκαια τους αιτούντες δικαιοσύνη.

5. Συνέδραμε τους καταδιωχθέντες Σύρους από τους Πέρσες κατακτητές.

6. Μετέστρεψε στην Ορθόδοξο Πίστη, πολλούς εθνικούς επιφανείς και λαϊκούς.

7. Ευεργετούσε μεγαλοψύχως δίνοντας πολλά παραπάνω από τα ζητούμενα. Με τη θερμή του προσευχή ο Θεός απαντούσε θαυματουργικά.

8. Έκανε αμέτρητα θαύματα, ενόσω ζούσε αλλά και μετά την κοίμηση του.

9. Επί των ημερών του, η ειρήνη επετεύχθη στην πολυτάραχη περιφέρεια της Αλεξάνδρειας.

Είπε ο Άγιος ότι: «πραγματικοί άρχοντες δεν είναι οι διακεκριμένοι του κόσμου, αλλά οι πτωχοί που θα μας βοηθήσουν να εισέλθουμε στη Βασιλεία των Ουρανών».

 Έλεγε ο λαός για τον Άγιο: «Ό,τι είναι ο Νείλος για την Αίγυπτο, είναι ο Άγιος Ιωάννης για τους πτωχούς».

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων ετελεύτησε το 619μ.Χ. σε ηλικία 64 ετών.

Τη μνήμη του εορτάζουμε στις 12 Νοεμβρίου.


[Πηγή: Ο Μέγας Συναξαριστής (της Ορθοδόξου Εκκλησίας). Έκδοση 1971 – Τόμος 11ος – Σελίδα 347 έως 388].

Ἀπολυτίκιον. Ἦχος πλ. δ’.


Ἐν τῇ ὑπομονῇ σου ἐκτήσω τὸν μισθόν σου Πάτερ Ὅσιε, ταῖς προσευχαῖς ἀδιαλείπτως ἐγκαρτερήσας, τοὺς πτωχοὺς ἀγαπήσας, καὶ τούτοις ἐπαρκέσας. Ἀλλὰ πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, Ἰωάννη Ἐλεῆμον μακάριε, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.


Κοντάκιον. Ἦχος β’. Τὰ ἄνω ζητῶν.


Τὸν πλοῦτον τὸν σόν, ἐσκόρπισας τοῖς πένησι, καὶ τῶν οὐρανῶν, τὸν πλοῦτον νῦν ἀπείληφας, Ἰωάννη πάνσοφε· διὰ τοῦτο πάντες σε γεραίρομεν, ἐκτελοῦντες τὴν μνήμην σου, τῆς ἐλεημοσύνης ὦ ἐπώνυμε.

Μεγαλυνάριον.


Ἐλεημοσύνης ὁ ποταμός, ὁ τῆς εὐσπλαγχνίας, διανέμων ἐπιρροάς, καὶ καταπιαίνων, ἀπόρων τὰς καρδίας, ὁ μέγας Ἰωάννης, ὑμνολογείσθω μοι.

 

Λίγα λόγια για εμάς

Λίγα λόγια για εμάς

Αν ο ήλιος δεν αγκάλιαζε ευεργετικά τον κόσμο

Αν τ΄ αγέρι δεν έστελνε την ανάσα του στα λουλούδια

Αν η βροχή δεν ξεδιψούσε την ξερή γη

Αν το πουλάκι στην παγωνιά δεν χτυπούσε το τζάμι για ψωμί

Αν η αναζήτηση της αμοιβαιότητας δεν μας έδειχνε τον ανώνυμο αδελφό μας

Αν η ανάδυση της αγάπης μέσα μας δεν μας ωθούσε στη γνωριμία με το Χριστό

Κι αν η αγάπη αυτή δεν αγγίξει κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό,

Πως η χαρά του Χριστού θα φωλιάσει στις καρδιές όλων μας;

 

Για την Ορθόδοξη Πίστη λοιπόν και για την Ελληνική μας ρίζα,

Δημιουργήσαμε την «ΠΡΟΣΦΟΡΑ».

Έτσι απλά, όπως θροΐζει τ’ αγέρι στις φυλλωσιές, χωρίς μεγαλεπήβολα σχέδια και στόχους.

Δεν είμαστε παρά μια συντροφιά από Ορθοδόξους Χριστιανούς,

που μιλάμε και τραγουδάμε για το Χριστό μας και την Ελλάδα.

Image

Διεύθυνση

Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό Φιλανθρωπικό Σωματείο «Προσφορά»

Τ.Θ. 64008  Τ.Κ. 15701

Αττική

Πως μπορώ να βοηθήσω;

Εάν επιθυμείτε να ενισχύσετε το έργο του Σωματείου μας, μπορείτε να καταθέσετε μια δωρεά στον Τραπεζικό μας λογαριασμό.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ:
Αρ. Λογαριασμού: 6013-147322-964
IBAN: GR 65 0171 0130 0060 1314 7322 964
Για διασυνοριακή συναλλαγή: (SWIFT-BIC: PIRBGRAA)